Translate

duminică, 27 decembrie 2015

Palatul Schönbrunn Viena

Am vizitat foarte scurt si doar pe exterior inainte de Craciun Palatul Schönbrunn. Am fost marcata de grandoarea constructiei si a suprafetei pe care se intinde intregul domeniu. Astazi, face parte din patrimoniul UNESCO datorita importantei sale istorice, amplasarii unice si mobilierului splendid. 

Pe vremuri era resedinta de vara a familiei imperiale si este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice în stil baroc din Europa. Este în posesia Dinastiei Habsburgilor din anul 1569. În anul 1642 soţia împăratului Ferdinand II a comandat construirea unui palat de vară şi a denumit această proprietate pentru prima dată "Schönbrunn". Palatul ridicat după asediul turcesc din anul 1696 şi parcul au fost reamenajate fundamental de Maria Theresia după anul 1743. În cea mai mare parte a anului Habsburgii au locuit în nenumăratele încăperi de care o familie imperială cu numeroşi membri a avut nevoie pe lângă spaţiile reprezentative.In anul 1830 s-a nascut aici imparatul Franz Joseph, cel care s-a casatorit cu fermecatoarea Sisi si care a domnit in perioada 1848-1916. Monarhul si-a petrecut ultimii ani de viata numai la palat, care a trecut in administratia noii republici la doar doi ani dupa moartea sa. 

Palatul are 1441 de incaperi, dintre care doar 45 pot fi vizitate. Mobilierul si decoratiunile interioare in stil rococo (in special stucaturi albe cu ornamente de frunze din aur de 14 karate) sunt completate de candelabre de cristal de Boemia si de sobe de portelan.

Incaperile de locuit si cele de lucru ale imparatului Franz Joseph sunt simple si neornamentate; cu atat mai luxoase par camerele de protocol si cele ale musafirilor. In Sala Oglinzilor a concertat Mozart pe vremea cand era un copil-minune, in varsta de numai sase ani.

In Cabinetul Chinezesc, de forma rotunda, Maria-Theresa isi tinea conferintele secrete cu printul Kaunitz, cancelarul de stat. In camera Vieux-Lacque a tinut conferinte insusi Napoleon. In Salonul Chinezesc, decorat in albastru, imparatul Karl I a semnat in 1918 abdicarea sa de la tron (sfarsitul monarhiei). Camera Millionen, lambrisata cu lemn de trandafir si decorata cu valoroase miniaturi aduse din India si Persia, se numara printre cele mai frumoase incaperi rococo din toate timpurile. In Marea Galerie a avut loc Congresul Vienez din 1814/15; astazi serveste in ocazii speciale drept decor al primirilor oficiale la nivel de stat.

* info preluate de aici

 •  
                 
                       
      
                                     


Gloriette a fost construita in 1775. Inscriptia de pe arcul din mijloc aminteste despre acest lucru: "JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV" (ridicat sub domnia Imparatului Joseph si a imparatesei Maria Theresa. 1775). Pe vremea aceea, o priveliste frumoasa era extrem de apreciata - astfel ca s-a construit o terasa de observatie inalta de 20 m (la care se ajunge urcand o scara in spirala). 
  * info preluate de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu