Translate

vineri, 26 februarie 2016

Smoothie cu papaya, spanac si seminte de chia

Am luat pentru prima data papaya, recunosc, pana acum nu m-a tentat si nu stiu de ce. Gustul fructului in sine nu pot spune ca ma incanta maxim, dar l-am combinat in smoothie atat de bine, incat Albert mi-a baut aproape toata portia.  sweet-papaya-on-the-dish-with-green-papaya-leaf
img_1967
Ingrediente (pentru o portie):
  • jumatate de papaya, curatat si taiat cubulete
  • o banana
  • o lingurita de seminte de chia
  • frunze de spanac
  • apa
PAPAYA- "Copacul medicament”, "pepenele sanatatii" sau cum l-a denumit Cristofor Columb cind a calcat pe pamintul Americii,"fructul ingerilor", toate aceste denumiri se refera la deliciosul (pentru unii) si dulcele fruct de papaya.
(Un articol de Gabriela Abdelhafiz)
Planta este originara din America Centrala iar in jurul anului 1600 spaniolii o plantau in coloniile din Oceanul Pacific, de unde a fost dusa in India; acum este prezenta in toate tarile subtropicale.
Copacul - care de fapt este o iarba inalta - poate creste pina la 9 m inaltime, are tulpina tubulara si goala si parca seamana pe undeva cu palmierul.
Planta are viata scurta, se obtine din seminte si creste foarte repede. Sunt peste 40 de varietati in lume. Fructele au forma de para, cu coaja galbena si greutate cam de 300g (soiul hawaian) sau cu coaja de diferite nuante de verde si greutatea de pina la 3-4 kg (soiul mexican). Miezul are o consistenta untoasa, avand culori de la portocaliu intens la roz de somon.
Cavitatea interioara este plina cu seminte mici, negre (seamana cu bobul de piper) care la randul lor sint comestibile.
De obicei cind te gindesti la a minca un fruct, in minte iti vine strugurele, banana, marul sau portocala... toate, ce-i drept, sunt grozave, dar nu au calitatile mult neindreptatitului fruct de papaya.
Acest "fruct medicament” este plin de nutrienti:
O portie de fruct contine 150% din portia zilnica necesara de vitamina C (unul din cei mai eficienti antioxidanti) si cu cat este mai copt, numarul de antioxidanti e mai mare; beta-carotenul din fruct ajuta in lupta contra radicalilor liberi. Fructul are o mare cantitate de "colesterol bun", vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc, fibre. Papaya asigura 2% din necesarul de fier din organism si 4% din cel de calciu.
Si ce este poate cel mai important si acorda fructului de papaya superioritate este continutul de papaina (continut mai ales in fructul necopt, baza frunzelor si alte parti), o enzima datorita careia medicina homeopata recomanda papaya in bolile de stomac si diaree.
Si lista beneficiilor nu s-a terminat, sunt multe: papaya ajuta in bolile de inima, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea atacurilor de cord, diabet, arteroscleroza, prevenirea cancerului, antiinflamatoriu, suport in imunitatea organismului, ulcer, ulceratii in caz de diabet, ulceratii varicoase... De mentionat ca minunatul fruct de papaya apara plaminii nefumatorilor care traiesc in jurul fumatorilor (asa-zisii fumatori pasivi). Si ceva nou, se pare, a minca fructe de papaya si a bea ceai verde rece ajuta in cazul cancerului de prostata.
Din papaya se obtine un fel de gel care ajuta in cazul intepaturilor de meduze si de albine, taieturilor, arsurilor. Si nu este de ignorat ca din extract de papaina s-a obtinut o injectie care se pare ca da rezultate bune in cazul discopatiei (ajuta la refacerea cartilagiilor). Extractul de papaina se foloseste in cantitati mici la curatirea lentilelor de contact. In tarile asiatice din frunze se face un ceai care se crede  ca este eficient contra malariei. Dar iata si o contraindicatie: in cazul femeilor gravide se pare ca in cantitati mai mari ar putea provoca avorturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu