Translate

joi, 13 martie 2014

Clatite

DSC_0074
Ingrediente:
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 100 ml apa
- 2 lingura ulei (sau unt topit)
- 2 lingura rom
- 2 lingurita esenta vanilie
- 1 priza sare
- 110 gr faina alba
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
Bucati: 8-9 clatite (cu diametrul de 25 cm)
Clatite - Preparare
  1. Batem bine ouale cu telul. Adaugam apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugam uleiul, romul, vanilia si sarea si amestecam bine. La final adaugam faina (toata o data) si amestecam rapid cu telul pana e incorporata.
  2. Pe focul dat la mediu incingem o tigaie teflonata. Ungem usor tigaia cu un cubulet de unt infipt intr-o furculita. Lasam tigaia sa se racoreasca 10 secunde, apoi formam prima clatita.
    * inainte de fiecare clatita iau tigaia de pe foc timp de 10 secunde si o las sa se racoreasca, pentru a nu se inchega prea rapid aluatul.
  3. Folosind polonicul turnam aluatul in tigaie si rapid invartim tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.
  4. Coacem clatita la foc mediu timp de cca 3 minute. La inceput veti vedea cum se desprinde de pe margini. Cand marginile sunt desprinse, ridicati din cand in cand un colt al clatitei si uitati-va cum arata partea care se coace: cand are punctulete rumene (vezi poza 5) o intoarceti. Prima fata coapta este "fata de prezentare".
    * timpul de 3 minute pentru prima fata este orientativ, cel mai sigur va orientati dupa acele puncte rumene de care va vorbeam
  5. Lasati sa se coaca si pe a doua parte timp de 30 secunde (aceasta parte nu trebuie sa se rumeneasca).
    * nu coaceti prea tare clatitele fiindca se vor usca prea tare; marginile pot fi usor crocante, dar centrul trebuie sa fie elastic
    DSC_0070
  6. Ideal, clatitele se umplu cat sunt fierbinti si se servesc imediat. Daca faceti un numar mai mare, stivuiti clatitele una peste alta pe masura ce le coaceti si acoperiti-le cu folie de plastic. In acest mod se pot pastra si la frigider.
  7. Intotdeauna umpleti clatitele pe a doua fata pe care ati copt-o. Prima fata coapta (fata de prezentare) va veni la exterior, fiindca arata mai bine.
  8. Daca optati pentru o umplutura sarata omiteti vanilia si romul din compozitie.
Eu le-am plut cu dulceata de capsuni, afine si cateva le-am facut cu finetti pe care am taiat bucatele de banana.
DSC_0071

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu