Ingrediente:
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 100 ml apa
- 2 lingura ulei (sau unt topit)
- 2 lingura rom
- 2 lingurita esenta vanilie
- 1 priza sare
- 110 gr faina alba
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
- 200 ml lapte
- 100 ml apa
- 2 lingura ulei (sau unt topit)
- 2 lingura rom
- 2 lingurita esenta vanilie
- 1 priza sare
- 110 gr faina alba
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
Bucati: 8-9 clatite (cu diametrul de 25 cm)
Clatite - Preparare
- Batem bine ouale cu telul. Adaugam apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugam uleiul, romul, vanilia si sarea si amestecam bine. La final adaugam faina (toata o data) si amestecam rapid cu telul pana e incorporata.
- Pe focul dat la mediu incingem o tigaie teflonata. Ungem usor tigaia cu un cubulet de unt infipt intr-o furculita. Lasam tigaia sa se racoreasca 10 secunde, apoi formam prima clatita.* inainte de fiecare clatita iau tigaia de pe foc timp de 10 secunde si o las sa se racoreasca, pentru a nu se inchega prea rapid aluatul.
- Folosind polonicul turnam aluatul in tigaie si rapid invartim tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.
- Coacem clatita la foc mediu timp de cca 3 minute. La inceput veti vedea cum se desprinde de pe margini. Cand marginile sunt desprinse, ridicati din cand in cand un colt al clatitei si uitati-va cum arata partea care se coace: cand are punctulete rumene (vezi poza 5) o intoarceti. Prima fata coapta este "fata de prezentare".* timpul de 3 minute pentru prima fata este orientativ, cel mai sigur va orientati dupa acele puncte rumene de care va vorbeam
- Lasati sa se coaca si pe a doua parte timp de 30 secunde (aceasta parte nu trebuie sa se rumeneasca).* nu coaceti prea tare clatitele fiindca se vor usca prea tare; marginile pot fi usor crocante, dar centrul trebuie sa fie elastic
- Ideal, clatitele se umplu cat sunt fierbinti si se servesc imediat. Daca faceti un numar mai mare, stivuiti clatitele una peste alta pe masura ce le coaceti si acoperiti-le cu folie de plastic. In acest mod se pot pastra si la frigider.
- Intotdeauna umpleti clatitele pe a doua fata pe care ati copt-o. Prima fata coapta (fata de prezentare) va veni la exterior, fiindca arata mai bine.
- Daca optati pentru o umplutura sarata omiteti vanilia si romul din compozitie.
Eu le-am plut cu dulceata de capsuni, afine si cateva le-am facut cu finetti pe care am taiat bucatele de banana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu