Am asteptat acest concediu de mai bine de doi ani, am asteptat sa creasca si Albert mai marisor si sa se adapteze mai bine scaunului de masina si drumului pe distanta lunga. Am stabilit un traseu destul de lung si am fost usor "nebuni" cand stau acum si ma gandesc la cei 4600 de km pe care i-am facut in 2 saptamani. Destinatia finala a fost Italia- Lignano Sabiadoro, cu o oprire in Viena pentru o noapte si apoi in Hardegsen (langa Gottingen- Germania) unde am stat 5 zile la varul sotului meu.
Drumul către Viena
Am făcut din Sibiu aproximativ 800 km, cu pauze pentru Albert. Prima jumătate de drum a fost chiar ok, dar in a doua deja Albert nu mai avea stare. A devenit agitat, a trebuit sa oprim mai des, sa il mai scot din scaunul de masina, sa ne mai jucam. Abia asteptam sa ajungem la hotel pentru ca eram epuizata datorita agitatiei lui. Ajunsi in Viena, am avut parte de vreme ploioasa si am lasat vizitarea rapida a centrului pentru a doua zi.
Ne-am cazat intr-un apartament generos, la vreo 8 km de centru, unde Albert nu a avut parte de un somn normal probabil din cauza oboselii. A doua zi am fost sa vedem din exterior catedrala si sa luam micul dejun. Nu am avut timp pentru mai multe vizite din pacate.
Domul Sf. Ştefan
La ora 12 am pornit către Germania.
Am făcut 850 km pana in Hardegsen, un orășel langa Göttingen, foarte cochet. Este denumit orașul magarilor, si aproape la fiecare punct important al orășelului (scoala, primărie, brutărie etc) exista cate o statuie ce reprezintă un măgar. Pe vremuri oamenii se ajutau de măgari pentru a face negoț, fapt pentru care orașul le poarta respect. Peste tot pe unde ne-am plimbat am văzut verdeața din belsug, majoritatea caselor au adevărate grădini botanice si am înțeles ca nemții in mod deosebit sunt iubitori de natura lucru care se vede pretutindeni.
* Hardegsen
P.S.: Multumim celor de acolo pentru ospitalitate. Va pupam, va imbratisam cu drag si abia asteptam sa ne revedem.
Am vizitat aproape in fiecare zi Göttingen-ul, un oraș universitar din landul Saxonia Inferioară, Germania. Este al cincilea oraș ca mărime al landului. Mi-a placut tare mult arhitectura lui, centrul, terasele, magazinele....
Fantana de mai jos trebuie sărutată de cei care își iau doctoratul :)
Am vizitat foarte scurt si Hanovra intr-una din zile pentru ca era destul de aproape de noi. Bineinteles ca mai mult am stat prin magazine.
A doua jumatate a concediului ne-am petrecut-o in Italia, la Lignano Sabbiadoro, am plecat din Germania seara in ideea de a testa drumul cu Albert si pe noapte. A fost cel mai bine pentru el desi noi eram franti de oboseala.
Am facut aproximatix 1100 de km, am ajuns dimineata iar check-in-ul se facea doar laora 17:00, lucru pe care il stiam de acasa de cand am facut rezervarea. Cu Albert fresh si noi obositi ne-am indreptat catre mare, sa ii facem cunostinta lui Albert cu intinderea nesfasita de apa si nisipul fin. Reactia lui a fost memorabila, i-a placut apa nespus de mult si nisipul a fost si pe post de mancarica.
Lignano Sabiadoro nu pot sa zic ca mi-a ramas la suflet, am vazut mari mai frumoase, insa am ales locatia datorita plajei generoase si a intrarii line in apa.
Fotografii de pe litoral
Ca si cazare am ales o casuta generoasa ca si spatiu aflata intr-un camping la 6 km de zona unde mergeam la plaja. Am dispus de un dormitor, baie, bucatarie, terasa amenajata cu masa si scaune, spatiu verde, si piscina deschisa intre orele 10:00 si 20:00.
Temperaturile au fost cam ridicate pentru nivelul meu de suportabilitate, iar deja dupa ora 10:30 aerul devenea irespirabil, umiditatea crescuta, nisipul incins, apa in mare numai buna de balaceala.
Am selectat cateva dintre fotografiile care imi sunt la suflet din sutele de fotografii facute:
* colacul cu chilot il recomand cu drag parintilor care isi duc copilasii la balaceala, ofera maini libere atat copilului cat si parintilor. Numai bun pentru un moment de respiro. L-am folosit si la piscina si in apa de mare cu mare succes.
Am parasit Italia fara prea mare sentimentalism, poate si datorita faptului ca a fost cel mai lung concediu al nostru. Parca asteptam sa ajungem acasa, la lucrurile noastre...suna ciudat dar asa am simtit. Dar pana sa ajungem la Sibiu, am mai facut un popas de cateva ore si in Ljublijana- Slovenia, iar centrul orasului m-a impresionat enorm. Initial am fost sceptica asupra frumusetii unui oras comunist, insa am invatat sa nu mai etichetez un lucru pana sa il cunosc cu adevarat.
Liubliana este capitala Sloveniei, tara care se invecineaza cu Italia, Austria, Croatia si Ungaria. Slovenia este tara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor dintre toate tarife foste comuniste, iar din suprafata intreaga a tarii mai mult de jumatate este impadurita. Munti, dealuri si paduri cat vezi cu ochii te insotesc pe drumul pana in capitala.
Centrul istoric in cea mare parte este format din strazi pietonale.
*castelul medieval care strajuieste orasul din varful unui deal (din pacate l-am admirat doar de la distanta)
Am strabatul la pas mare parte din centrul istoric, cu stradute pavate cu dale de piatra, cladiri vechi bine intretinute, magazine moderne si piatete aglomerate. Este un oras incredibil de curat,
Liubliana este strabatuta de un rau iar pe deasupra lui sunt construite numeroase poduri, unele vechi, altele noi si moderne. Fantana Robba
Liubliana este strabatuta de un rau iar pe deasupra lui sunt construite numeroase poduri, unele vechi, altele noi si moderne. Fantana Robba
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu