Translate

vineri, 14 septembrie 2012

Croatia- Plitvicka Jezera National Park

Ultima zi de concediu am rezervat-o vizitarii parcului National Plitvicke, un loc unic, un ecosistem care are de toate: paduri, lacuri, rau, cascade, grote, flora, fauna...


 
Acesta are o suprafata de 294,82 km patrati si este cel mai mare parc dintre cele 8 pe care Croatia le detine. Lacurile Pltvice au fost proclamate ca si parc national in 1949, iar in 1979 au fost incluse in patrimoniul UNESCO.
 
Parcul reprezinta un sistem carstic format din 16 lacuri, care au drept numitor comun raul Plitvice. Acestea se impart in doua parti, in functie de pozitia lor geografica. Astfel, au devenit cunoscute sub numele de Lacurile de sus si Lacurile de jos.
Dintre acestea, se distinge lacul Kozjak, care este cel mai intins, fiind in acelasi timp si navigabil.
 
Zona este “condimentata” cu cascade spectaculoase, unele de formatie recenta. Accesul catre ele este facilitat de mici podete din lemn, a caror arhitectura simpla se integreaza peisajului aparent salbatic. Raul Plitvice are o lungime de 4 kilometri si este parte integrata a rezervatiei, apele sale dand nastere celei mai mari cascade din zona, care are o inaltime de 76 metri.
Structura geologica a zonei pe care se intinde parcul este parte a unui mediu cu precadere carbonic ale carui straturi superioare dateaza din era mezozoica.
Cele mai intalnite roci sunt calcarul si dolomita (mineral format din carbonat de calciu si carbonat de magneziu, fiecare dintre ele avand un numar mare de varietati, care sunt evidentiate de relief si de prezenta sau absenta apei.

In acelasi loc, in urma cu numai cativa ani, se desfasura, ceea ce am putea numi iadul pe pamant. In martie 1991, rezervatia a fost scena primei confruntari armate in cadrul Razboiului Croat de Independenta. Pe langa conflictele care au avut loc aici, soldate cu victime umane, inclusiv copii, terenul a fost in mare parte minat. Zona a fost recucerita de catre armata croata in luna august a anului 1995, in urma unei operatiuni militare, numita "Furtuna", care a dus la incheierea razboiului croat.

In urma conflictului, U.N.E.S.C.O. a trecut rezervatia pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol. Datorita importantei parcului, guvernul croat a depus eforturi deosebite pentru a demina complet terenul, ceea ce a facut ca in 1998 obiectivul sa fie scos de pe lista locurilor cu grad de pericol ridicat. Chiar daca parcul a fost in totalitate deminat, imprejurimile nu sunt complet sigure, anumite trasee nefiind inca practicabile. (text preluat partial de pe www.descopera.ro)
 




















Pentru cei interesati:
- tariful este 110 kuna (echivalentul a 66 lei) indiferent daca se alege traseul scurt de 2-3 ore sau cel lung de toata ziua (de la 4 ore in sus);
- parcarea 7 kuna pe ora (aproximativ 4,20 lei);
- de preferat a lua un rucsac in timpul drumetiei in care sa poti pune apa, sandwichuri si ce mai ai nevoie, pentru ca mancare sau bauturi nu se gasesc decat la intrare in parc;
- biletul de intrare include si o plimbare cu un autobus si un vaporas pe lacul Kozjak.
- exista magazin de suveniruri, foarte bine aprovizionat, de la magneti pana la harti, sticlute cu ulei de masline, dulceturi, scrumiere etc.
- intrarea cu catei este permisa, dar sa fie mereu legati in lesa.

Unul dintre primii cercetatori al acestui fenomen natural afost Acedemicianul Ivo Pevalek, care a afirmat atat de frumos si simplu: ''Mai exista ape, lacuri, cascade si paduri si altundeva, dar Lacurile Plitvice sunt unice''.

Acest loc trebuie vazut pentru a intelege ce este acolo, pentru ca fotografiile inseamna prea putin fata de maretia oferita de natura acolo.


 



 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu